واقعا هیچ کس برای رهبری، هاشمی نمی شود؟

ساخت وبلاگ

بسم الله


سلام

خب؛ آقای هاشمی از دنیا رفت و این قضیه می تواند بهانه ی نوشتن مطالب گوناگونی شود... شاید گاهی این جا چیزهایی بنویسم در این باره.

الآن نظرم به جمله ای است که هم در تهران و هم در شیراز، دیدم که بنر شده و احتمالا برای عده ای سؤال برانگیز. جمله از حضرت آقا بود؛ و اصلش این است: «برای شخص من هیچ کس آقای هاشمی رفسنجانی نخواهد شد.» طبیعی است که این جمله برای عده ای پرسش ایجاد کند که چگونه رهبری از یک سو  به اختلافات نظری خود با آقای هاشمی تصریح می کنند و نماز او را به آن شکل می خوانند؛ و از سویی چنین جمله ای می گویند.

به نظرم یک قسمت جواب بر می گردد به موقعیتی که این جمله در آن گفته شده. این صحبت مربوط به دوم خرداد است؛ آن هم نسخه ی اصلی دوم خرداد! یعنی سال هفتاد و شش؛ و پاسخی است به پرسش خبرنگار صدا و سیما پس از شرکت در انتخابات. جمله با صدر و ذیلش این است:

"هرکس که امروز، ان‌شاءاللَّه رأی بیاورد و نامش از این صندوق ها بیرون بیاید، من با او همان‌طور رفتار خواهم کرد که در هشت سال گذشته با آقای رئیس جمهور، جناب آقای هاشمی رفسنجانی رفتار کرده‌ام. البته خوب؛ برای شخص من، هیچ کس آقای هاشمی رفسنجانی نخواهد شد؛ اما امیدواریم برای ملت بشود و بتواند برای کشور همان‌طور شخصیتی باشد و همان‌طور تلاشی بکند و بلکه بیشتر و بهتر؛ چون باب رحمت الهی واسع است."

پس این جمله اولا در مورد انتخاب رئیس جمهور است؛ و ثانیا آن هم در موقعی که فقط چهار نفر در مظان انتخاب بودند (ری شهری، ناطق نوری، مرحوم زواره ای، و خاتمی).

و نکته ی بعد همان جمله ی مشهور امام که میزان را حال فعلی افراد دانستند (بدون قضاوت در مورد این که حال هاشمی هفتاد و شش و نود و پنج چه نسبتی با هم داشت).

و شاهد این که این جمله صحبتی مطلق (و برای هر شرایطی) نبود این که حضرت آقا در خطبه ی مشهور بیست و نه خرداد 88 فرمودند:

«من البته در موارد متعددی با آقای هاشمی اختلاف‌نظر داریم، که طبیعی هم هست؛ ولی مردم نباید دچار توهم بشوند، چیز دیگری فکر کنند. البته بین ایشان و بین آقای رئیس جمهور از همان انتخاب سال ۸۴ تا امروز اختلاف‌نظر بود، الان هم هست؛ هم در زمینه‌ی مسائل خارجی اختلاف‌نظر دارند، هم در زمینه‌ی نحوه‌ی اجرای عدالت اجتماعی اختلاف‌نظر دارند، هم در برخی مسائل فرهنگی اختلاف‌نظر دارند؛ و نظر آقای رئیس جمهور به نظر بنده نزدیکتر است.»

و این ماجرا را لابد در این مدت زیاد شنیدید که جمله ای را که آقا در نماز مرحوم آقا مجتبا تهرانی و آیت الله خوش وقت سه مرتبه تکرار کردند، در نماز آقای هاشمی نگفتند. و این که آقا ـ طبق نقلی که شده ـ فرموده بودند در فتنه ها به آقای خوش وقت نزدیک شوید... و تمجیدهایی که از بصیرت و علم و صفای علامه مصباح کردند و فرمودند خیلی بعید است فرد دیگری را داشته باشیم که این سه در او، مثل آیت الله مصباح جمع باشد و...

البته یک احتمال دیگر هم باقی است؛ این که آقا به دلایلی که ما نمی دانیم، یک علاقه ی "شخصی" به مرحوم هاشمی داشته اند؛ مثل علاقه ی دو رفیق که شاید در خیلی امور هم اختلاف نظر داشته باشند. این احتمال سر جای خود قابل اعتناست؛ اما به نظرم این که این علاقه را پوستر کنیم و موجب اشتباه مردم شویم درست نیست. آن چه برای علاقه مندان و پیروان خط ولایت مهم است، اصول انقلاب و شاخصه هایی است که رهبری می دهند، نه رفاقت قدیمی ایشان با افراد.


پ.ن یک. یکی از مغلطه های رایج در عالم سیاست این است: نقل قول تک جمله ها، بدون اشاره به صدر و ذیل آن، و موقیعتی که جمله در آن بیان شده است. چه جمله را دوستی گفته باشد و چه دشمنی. خدا کند ما دانسته یا ندانسته گرفتار این کار نشویم.


پ.ن دو. لینک دو صحبت نقل شده از آقا:

مصاحبه دوم خرداد هفتاد و شش.

خطبه نماز جمعه بیست و نه خرداد هشتاد و هشت.



سه تصویر از یک روز...
ما را در سایت سه تصویر از یک روز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3asiabc بازدید : 159 تاريخ : سه شنبه 26 بهمن 1395 ساعت: 3:48